Η Παγκοσμιότητα της Ανθρώπινης Σοφίας

Του Μάνου ΔανέζηΕπίκουρου Καθηγητή Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών
Άνθρωποι φωτισμένοι, οδηγοί σκέψης και ζωής, υπήρξαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν σε όλους τους πολιτισμούς. Ανθρώπους διαφορετικών θρησκειών, φιλοσοφικών απόψεων και τρόπων ζωής που  προσπάθησαν να υποδείξουν το νόημα της έννοιας «ζωή»,  και τη σχέση του ανθρώπου με το Σύμπαν μπορούμε να βρούμε σε όλες τις εποχές σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης. Ανθρώπους που διαχρονικά θυσίασαν την ζωή τους για να υποδείξουν κοινωνικούς κανόνες αρμονικής συμβίωσης μέσα σε μια κοινωνία ανθρώπων, βρίσκουμε σε κάθε γωνιά της Γης και όλοι τους γνωρίζουμε.
Η έννοια της διαπολιτισμικής κοινωνίας ανθρώπων συνίσταται στη γνώση, το σεβασμό και την αποδοχή της παγκόσμιας πολιτισμικής σοφίας και των εκπροσώπων της και όχι στην αποδοχή πράξεων και έργων που έρχονται σε αντίθεση με αυτήν και την υποτιμούν.
Όλοι οι Λαοί έχουν αναδείξει κάποια στιγμή της ύπαρξής τους λαμπρές προσωπικότητες του πνεύματος, διαχρονικούς δασκάλους όλων των ανθρώπων
Για παράδειγμα ποιος μπορεί να διαφωνήσει με τις επόμενες προτροπές του Λάο Τσε:
«Ζήσε και δράσε, μας λέει, μέσα στον κόσμο σου σαν τον άνεμο, που ενώ μαστιγώνει όλα εκείνα με τα οποία συγκρούεται, συγχρόνως γεμίζει και ζωογονεί τα πάντα χωρίς να τα μάχεται.
Να θυμάσαι πως το μάζεμα της γνώσης δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά το μέσον προσέγγισης της ψυχικής σου γαλήνης και τελείωσης. Για το άγγιγμα όμως της γαλήνης και της τελείωσης, δεν χρειάζεται παρά ο όγκος της γνώσης που το δοχείο του νου σου χωράει.
Αν το δοχείο παραγεμίσει, θα ξεχειλίσει, και τότε θα χαθεί η ηρεμία και η γαλήνη που επιδιώκεις.
Κράτα το σώμα και το νου ενωμένα, χωρίς να χάνεις την επαφή σου με την πραγματικότητα. Προσέγγισε τα ιδανικά σου χωρίς να κρατάς παθητική στάση απέναντι στη ζωή
Να δημιουργείς και να νοιάζεσαι για τους γύρω σου χωρίς να προβάλλεις κυριότητα και να ζητάς ανταμοιβή. Να καθοδηγείς χωρίς να εξουσιάζεις
Για να βρίσκεσαι μπροστά στην εκτίμηση της κοινωνίας, την οποία οφείλεις να διδάσκεις με το παράδειγμά σου, πρέπει να την ακολουθείς. Για να βρίσκεσαι πάντα μέσα στη ροή των γεγονότων, θα πρέπει με συνέπεια να αυτοεξαιρείσαι. Μια ζωή στερημένη ιδιοτέλειας δίνει στον άνθρωπο το μεγαλύτερο όφελος».
Και πάνω από όλα μην ξεχνάς ότι δεν είσαι φτιαγμένος από λάσπη, αλλά από αστρόσκονη. Ο προορισμός σου δεν είναι η Γη αλλά τα άστρα. Είσαι παιδί της ενέργειας και του χρόνου κι εκεί πρέπει να επιστρέψεις.
Previous Post Next Post

You Might Also Like