Ένα τεράστιο αλλά γνωστό οικονομικό πρόβλημα βρίσκεται στα σκαριά. Η EE ετοιμάζεται. Οι Ελληνικές Τράπεζες ετοιμάζονται με τεράστια κρατική χρηματοδότηση; Ποιοι ειδικοί θα μας ενημερώσει για τα προβλήματα, και όχι μόνο για τα πλεονεκτήματα των τεράστιων οικονομικών μεταρρυθμίσεων που θα συνταράξουν τον κόσμο μετά την «πανδημία»;
Τα προβλήματα αυτά αφορούν τα κρυπτονομίσματα, την Blockchain Technology και τη σχέση τους με το Τραπεζικό σύστημα, και ήδη τα έχουμε αναφέρει και συζητήσει στο πλαίσιο διαλέξεών μας*,**
Τα περισσότερα σχόλια που έλαβα, από μέρους πολλών «ειδικών» που πάντα γνωρίζουν τα πάντα, υπήρξαν άκρως αρνητικά (κάποιες φορές καθόλου ευγενικά) και καταγγελτικά, εφόσον τα θέματα στα οποία αναφέρθηκα, κατά την αυθεντία τους, δεν είχαν καμιά επιστημονική βάση.
Το ερώτημα σήμερα είναι: Όταν καταλάβουν οι πολίτες, στην πράξη, «τα καυτά κάστανα», σε ποιά «πανδημία», ή άλλο φοβεριστικό γεγονός θα φορτώσουν την αναγκαιότητα και το επείγον της εισαγωγής τους. Θα μας ενημερώσουν αν η αναγκαιότητα αυτή σχετίζεται με τις επάλληλες ανακεφαλαιοποιήσεις των Τραπεζών από το Κράτος;
Σήμερα με την τεχνολογία Blockchain, μπορούν να πραγματοποιηθούν συναλλαγές μέσω Κρυπτονομισμάτων χωρίς την μεσολάβηση μιας Τράπεζας, που να εγγυάται την αξιοπιστία μεταξύ των συναλλασσόμενων. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να πραγματοποιηθούν συναλλαγές, παρακάμπτοντας το Τραπεζικό σύστημα και όποια «προμήθεια» και «καθυστέρηση» συνεπάγεται αυτό.
Η παράκαμψη του Τραπεζικού συστήματος
Παρακάμπτοντας όμως το Τραπεζικό σύστημα δημιουργούνται μια σειρά θεμάτων τα οποία αφορούν την κοινωνία των πολιτών και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν:
Θα καταργηθεί μια σειρά τραπεζικών ή παρασιτικών εργασιακών «ειδικοτήτων» με άμεσο αποτέλεσμα την άμεση κατάργηση και θέσεων εργασίας. Η κατάργηση αυτή φαινομενικά θα αυξήσει τα κέρδη των Τραπεζών.
Βέβαια η παράκαμψη αυτή καταργεί και μια σειρά «προμηθειών» και «καθυστερήσεων» που έχουν δημιουργήσει Τραπεζικά «παρακυκλώματα», τα οποία κινούνται στα όρια νόμου και παρανομίας. Το γεγονός αυτό ασφαλώς θα μειώσει δραματικά τα Τραπεζικά έσοδα.
Η Europol έχει υπολογίσει ότι το 40% των παράνομων (προς το παρόν) συναλλαγών στην ΕΕ πραγματοποιούνται με την χρήση κρυπτονομισμάτων
Σοβαρά ερωτήματα εγείρονται, επίσης, για την ασφάλεια της έκδοσης κρυπτονομισμάτων εφόσον αυτά δεν ελέγχονται από μία κεντρική αρχή γεγονός που ενέχει τον κίνδυνο hacking.
Τα κρυπτονομίσματα, επίσης, θέτουν ζητήματα δημοκρατίας εφόσον κάνουν δυνατό έναν τρόπο πληρωμών, ο οποίος δεν υπόκειται στον έλεγχο μίας κρατικής ή κοινοβουλευτικής αρχής.
Αυτό σημαίνει ότι οποιοσδήποτε τα ελέγχει, μπορεί να ρυθμίζει όποια ισοτιμία επιθυμεί χωρίς να λογοδοτεί σε κανέναν.
Τα κρυπτονομίσματα σήμερα, όπως αναφέραμε, συνεχίζουν να μην ελέγχονται από μία κεντρική αρχή .
Το γεγονός αυτό δημιουργεί έναν νέο προβληματισμό.
Ποιες θα είναι οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις (Δημοκρατία, Διαφάνεια κλπ) αν κάποιες κυβερνήσεις μεγάλων οικονομικά κρατών αποφασίσουν:
Να δημιουργήσουν μια κεντρική κυβερνητική, κοινοβουλευτική ή τραπεζική αρχή η οποία θα είναι η μόνη η οποία θα χρησιμοποιεί κρυπτονομίσματα, θα καθορίζει τις ισοτιμίες τους και θα διεξάγει συναλλαγές με αυτά;
Ποιές θα είναι οι επιπτώσεις αν η κεντρική αυτή αρχή επιβάλλει την εμπορία πχ Ενέργειας και Πρώτων Υλώνμόνο με συγκεκριμένο κρυπτονόμισμα το οποίο μόνο αυτή θα ελέγχει; Ποιες επιπτώσεις θα είχε μια τέτοια εξέλιξη στο επίπεδο της Δημοκρατίας και της Διαφάνειας ;
Ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις στη μετεξέλιξη του ιδιωτικού χαρακτήρα των Τραπεζών και του Χρηματιστηρίου;
Δυστυχώς για τους «ειδικούς» Όσα είχαν αναφερθεί τότε επιβεβαιώνονται επίσημα με άρθρο τής Έφης Καραγεώργου και του Σταύρου Χαρίτου (24 Ιουλίου 2020)*.
*Έφης Καραγεώργου- Σταύρου Χαρίτου / 24 Ιουλίου 2020 00:04
Υπουργείο Οικονομικών: Έρχεται νομοσχέδιο για τα Bitcoin –Τι θα περιλαμβάνει
Νομοσχέδιο και για Τα κρυπτονομίσματα φέρνει την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών.
Το νομοσχέδιο που θα αφορά την καταπολέμηση του «μαύρου χρήματος» εμπερικλείει διατάξεις σχετιζόμενες με την χρήση των κρυπτονομισμάτων στην Ελλάδα, ενσωματώνοντας κοινοτική οδηγία.
Ταυτόχρονα θα καθορίζονται και οι κανόνες εποπτείας, όπου σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του mononews.gr σημαίνοντα ρόλο θα έχουν τόσο η Τράπεζα της Ελλάδος, όσο και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Κορυφαίες πηγές του υπουργείου Οικονομικών που συντάσσουν το νομοσχέδιο αναφέρουν ότι από τις διατάξεις του νομοσχεδίου θα καθορίζεται και ο εκδότης του κρυπτονομίσματος, δηλαδή τέτοιο ηλεκτρονικό νόμισμα θα μπορεί να εκδοθεί είτε από τράπεζα, είτε από ιδιωτικό χρηματοοικονομικό φορέα.
Σημειωτέον ότι πριν από ένα χρόνο η Ευρωπαϊκή κεντρική Τράπεζα είχε προειδοποιήσει για κίνδυνο μεγάλης ζημιάς όσους βάζουν τα χρήματα τους σε κρυπτονομίσματα τύπου bitcoin. Αυτό υποχρέωσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκδώσει οδηγία την οποία υιοθετεί και ενσωματώνει στην ελληνική νομοθεσία η κυβέρνηση.
Διάχυτη είναι η πληροφορία στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι εξετάζει την ανάπτυξη του δικού της ψηφιακού νομίσματος.
Όπως αναφέρουν χρηματοοικονομικοί κύκλοι τα κρυπτονομίσματα αποτελούν μία νέα πραγματικότητα, απόρροια της ψηφιοποίησης και σημειώνουν ότι θα έχουν μεγάλη διείσδυση σε νεαρής ηλικίας άτομα, που θα είναι και οι μελλοντικοί κάτοχοι και χρήστες των ψηφιακών νομισμάτων.
«Δεν θέλουμε να εμποδίσουμε τις νέες τεχνολογίες, αποτελούν τη νέα πραγματικότητα, στόχος μας είναι να περιορίσουμε ενδεχόμενους κινδύνους» αναφέρει χαρακτηριστικά πηγή του Υπουργείου Οικονομικών.
Βασικός κορμός του νομοσχεδίου είναι η προστασία του χρηματοπιστωτικού συστήματος από το «μαύρο χρήμα» και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, εισάγοντας κανόνες πρόληψης, αλλά και εντοπισμού του, όπως και παραμέτρους για τη διερεύνηση οικονομικών εγκλημάτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην περίπτωση που οι κεντρικές τράπεζες αποφασίσουν την έκδοση κρυπτονομισμάτων, αυτά θα υπόκεινται στον έλεγχό τους και δεν θα προκύπτουν από τη λεγόμενη «εξόρυξή» τους, τη διαδικασία έκδοσης και ταυτόχρονης κρυπτογράφησης που διέπει έως τώρα τη σφαίρα των ψηφιακών νομισμάτων.
Η συσπείρωση τόσων κεντρικών τραπεζών και η προσπάθεια συνεργασίας επί του θέματος προδίδουν τον εντονότατο προβληματισμό τους, καθώς τα αδιαφανή και μη ρυθμιζόμενα κρυπτονομίσματα μπορεί να αφαιρέσουν από τις κεντρικές τράπεζες την κυριότερη δύναμή τους που είναι ο έλεγχος της προσφοράς χρήματος στην οικονομία. Αρχικά οι κεντρικές τράπεζες, όπως και σημαντικός αριθμός οικονομολόγων συμπεριλαμβανομένου του κατόχου Νομπέλ Οικονομίας Ζόζεφ Στίγκλιτζ, τάχθηκαν κατηγορηματικά κατά των κρυπτονομισμάτων.
Προειδοποιούσαν μάλιστα για τους κινδύνους που εγκυμονούν για τους επενδυτές ακριβώς εξαιτίας της αδιαφάνειας και της έλλειψης ρυθμιστικού πλαισίου, ενώ δεν έπαυαν να θυμίζουν πως αποτελούν πρόσφορο έδαφος για τη χρηματοδότηση του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας.
Πλέον αυτό αλλάζει και η Ευρώπη και μαζί της η Ελλάδα ρυθμίζουν μία χαώδη και αρρύθμιστη αγορά…